De beste versie van jezelf kunnen zijn

14 november 2023
Deze week (13-17 november) is het de ‘Week van de Werkstress’. Bij onze klanten merken we dat het thema ‘werkstress’ hoog op de agenda staat. Maar hoe is dat bij HumanCapitalCare zelf? Ester Zeeman, HR-directeur van het overkoepelende HumanTotalCare, vertelt hierover. “Ik zou liever een ‘Week van de energiebronnen’ hebben.”
Ester Zeeman header

Hoe wordt er bij HumanCapitalCare aandacht besteed aan de 'Week van de Werkstress'? 

“In deze week besteden we expliciet aandacht aan onze werkgeversbelofte. Onze werkgeversbelofte is dat onze collega’s de beste versie van zichzelf kunnen zijn, zodat ze samen meer kunnen betekenen voor werkend Nederland.  Vanuit onze visie op het vak gaan we uit van belangrijke elementen die mensen gezond houden, waarbij we er in de Week van de Werkstress een paar centraal zetten. We hebben aandacht voor ‘ISO’:

  • Inspiratie: We delen enkele wetenschappelijke artikelen, omdat we evidence based werken zo belangrijk vinden. 
  • Het belang van Samen; een fijne teamenergie heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van mensen. Passende interventies geven we extra aandacht. 
  • Ontwikkeling is een belangrijke basisbehoefte van mensen, waar we extra aandacht aan geven.”

Is het belangrijk dat er een ‘Week van de Werkstress’ is? 

“Het is belangrijk dat er aandacht is voor gezondheid. Het gaat helaas minder goed met de gezondheid van mensen. Het verzuim neemt toe, ook stress en het gebrek aan energiebronnen spelen hierbij een belangrijke rol. Aandacht vragen voor elementen die hierbij een rol spelen vind ik erg belangrijk, al zou ik liever de week van de energiebronnen hebben. Alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte.”

Hoe gaat HumanCapitalCare beter om met stress? En welke rol hebben medewerkers hier zelf in? 

“Aandacht en ontwikkeling (A&O) is de kern van ons werkgeverschap, dat zijn ook de elementen die van belang zijn om medewerkers te ondersteunen, ook bij een onderwerp als stress. Wij hebben zelf onlangs binnen onze organisatie het PMO gedaan. Op die manier hebben we ook bij onze eigen medewerkers een goed beeld gekregen over hoe het met bijvoorbeeld het onderwerp stress gaat. Over de gehele linie scoren wij gelukkig goed. Er is bij sommige collega’s echter wel sprake van werkdruk. Gelukkig staan hier heel vaak energiebronnen tegenover. Wij werken vanuit eigen regie, medewerkers kunnen bij ons bijvoorbeeld ook preventief interventies inzetten zoals een coachingsgesprek of een gesprek over de persoonlijke financiële situatie.” 

Heb je tips voor andere werkgevers hoe om te gaan met het onderwerp ‘stress’?

“Zet je medewerkers op de eerste plek, blijf altijd goed in gesprek. Denk aan A&O: aandacht en ontwikkeling, of onze A&O’ers die werkgevers graag bij de hand nemen.”