Beter omgaan met stress
Het is druk op de werkvloer. Dat is doorgaans goed nieuws. Maar het kan er ook voor zorgen dat medewerkers te veel druk ervaren. Te lang te veel onder druk staan is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot klachten. Uit cijfers blijkt dat 20% van alle verzuimdagen worden veroorzaakt door spanningsgerelateerde klachten.
Stress: Feiten & cijfers
Een groeiende groep Nederlanders ervaart stress op de werkvloer. 1 op de 5 medewerkers verzuimt vanwege stress. Bij langdurig verzuim is zelfs 30% stress gerelateerd. En hoeveel stressklachten ervaren medewerkers die (nog) niet ziek zijn gemeld? Bekijk de feiten & cijfers.
Klanten aan het woord
SAP is een organisatie die veel tijd en energie steekt in het tegengaan van stress en mentale klachten op de werkvloer. Ze maken gebruik van speciale Mental Wellbeing Ambassadors. In een interview met Simone Langewouters - Health, Safety & Wellbeing officer bij SAP lees je over hun aanpak.
Technologiebedrijf ABB hangt al hun activiteiten rondom duurzame inzetbaarheid aan één grote kapstok: Fit4Future. Eén van de speerpunten is zeker om stress op de werkvloer bespreekbaar te maken. Lees het inspirerende verhaal van Antonie Klop, Country HR-Manager van ABB.
Onze professionals staan voor je klaar:
Bedrijfsarts & medisch directeur, Jurriaan Penders
“Stress is een reactie van het individu op je omgeving. Hoe gaat een medeweker daar mee om? Wat zijn strategieën in het oplossen van problemen en hoe goed zorgt iemand voor zichzelf? Het gaat om de balans tussen stressoren en energiebronnen”.
Er zit een duidelijke opbouw in de aard en ernst van spanningsklachten. Maar hoe herken je de signalen op de werkvloer? Hoe neem je oorzaken weg? Waar liggen nog kansen voor organisaties? In dit artikel geeft Jurriaan een uitgebreide uitleg.
Arbeids- & organisatieadviseur, Sanne van Rooij
“Werkstress vraagt niet alleen om het inzetten van interventies op het individuele niveau. Belangrijker nog zijn de organisatiefactoren zoals visie, cultuur, leiderschap. Organisatie-beleid op stress is noodzakelijk voor het structureel oplossen van ongezonde stress.”
Stress signaleren en bespreken in je organisatie is essentieel om psychisch verzuim te voorkomen of verminderen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Dit artikel geeft organisaties handvaten voor een duurzame oplossing.
Bedrijfsmaatschappelijk werker, Bregje Ramakers
“Aan welke knoppen kun je zelf draaien om te zorgen voor verbetering? Dat kan in de privé- of in de werksfeer zijn, waarbij je altijd kijkt naar het vinden van energiebronnen. Zo ondersteun ik mensen om weer regie te krijgen en energie te halen uit hun werk.”
Bekijk ook het webinar Herstellen, ook tijdens werk met concrete adviezen hoe je medewerkers ondersteunt om tijdens hun werk energiek en gezond te blijven.
Kijk samen wat er nodig is om beter om te gaan met stress, stel doelen en veranker deze.
Door structureel en op organisatieniveau te investeren in het versterken van mentale kracht, kun je als werkgever een positieve invloed uitoefenen op psychisch verzuim. Het heeft namelijk een preventieve en positieve werking op alle medewerkers in je organisatie. Een duidelijke visie en een open cultuur waarin je zaken met elkaar bespreekt zijn hierbij cruciaal.
Ken je de energiebronnen van je medewerkers? Zoals autonomie, steun en ontwikkelingsmogelijkheden? Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan want het versterken van iemands energiebronnen is vaak effectiever en makkelijker dan het voorkomen van stress of het verminderen van werkdruk. Daarnaast draagt het bij aan meer werkplezier én, leidt het ook tot betere werkprestaties.
Persoonlijke hulpbronnen hebben te maken met iemands weerbaarheid en zijn vermogen om zijn omgeving op een succesvolle manier naar eigen hand te zetten. Het gezamenlijk investeren van werkgever en werknemers in persoonlijke hulpbronnen, vergroot de veerkracht van individuele medewerkers. Want veerkracht is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hoe meer veerkracht iemand heeft, hoe minder stress iemand ervaart bij het uitoefenen van zijn werk.
Veel problemen en stress is te voorkomen door het bespreekbaar te maken en aan te geven dat medewerkers altijd bij je terecht kunnen. Dit maakt het voor medewerkers makkelijker om op tijd aan de bel te trekken als er iets speelt. Lees verder voor 11 tips voor een goed gesprek.
Door signalen van stress in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren, kunnen leidinggevenden een belangrijke rol spelen bij het voorkomen dat medewerkers (volledig) uitvallen door stress. Signalen die kunnen wijzen op stress, lees je hier.
De Inspiratietafel:
Beter omgaan met stress
HumanCapitalCare organiseert exclusief voor haar klanten Inspiratietafels door heel Nederland. Tijdens deze tafels gaan we in een kleine setting met HR-verantwoordelijken de dialoog aan over een actueel thema.
Onlangs vonden acht keer Inspiratietafels plaats over het thema “Beter omgaan met stress”. Er werd gesproken over het bespreekbaar maken van stress, het versterken van energiebronnen en het integreren van een aanpak voor stressvermindering in de organisatiestrategie. Het was een genoegen om klanten uit verschillende branches te verwelkomen, waaronder Ikea, Stork, TU/e, ANWB, Movella, Obvion, ABB, Maersk en Danone. Samen streven we naar een toekomst waarin we medewerkers gezond, gemotiveerd en competent houden.
In de Media
Jinek - Jurriaan Penders, bedrijfsarts en medisch directeur van HumanCapitalCare zat aan tafel bij Jinek om te praten over de impact van psychisch verzuim. En nog meer over hoe belangrijk het is om signalen tijdig te herkennen en psychische klachten bespreekbaar te maken. Psychisch verzuim blijft namelijk een belangrijk aandeel hebben in het verzuim. Hoe langer je wacht met het aanpakken van klachten, hoe langer je herstel duurt ; tot gemiddeld wel 279 dagen bij een burn-out. Log in en bekijk de uitzending terug.
Via de media delen we regelmatig onze expertise en data met werkend Nederland. Iedere maand publiceert HumanCapitalCare een actuele update van het verzuim in Nederland op de nieuwspagina.