De kracht van een neurodivergent brein inzetten om medewerkers te laten floreren
HumanCapitalCare biedt gespecialiseerde bedrijfsgezondheidskundige zorg op het gebied van psychiatrie en neurodiversiteit. Ordina, ICT-dienstverlener met bijna 3.000 medewerkers, maakt al gebruik van deze dienstverlening. Jeroen in den Eng, HR Business Partner Vitaliteit & Verzuim bij Ordina: "Wij merken veel passie en knowhow over dit onderwerp bij HumanCapitalCare."
Ordina is de eerste werkgever die al vóór de lancering op 1 september indirect gebruik maakte van deze dienst. Dit omdat bij Ordina neurodiversiteit hoog op de agenda staat. “Binnen de ICT-consultancy komen medewerkers met een neurodivergent brein geregeld voor”, vertelt Jeroen in den Eng. “Deze medewerkers hebben andere behoeftes waar het gaat om werkomgeving en samenwerking met andere collega’s dan medewerkers met een neurotypisch brein.”
Groeien van awareness
In den Eng merkt dat er niet alleen bij Ordina, maar in de gehele maatschappij meer begrip komt voor neurodiversiteit. “In het verleden werd iemand een ‘lastig kind’ genoemd, toen werd het een stoornis, maar nu hebben we het over een ‘ander bedraad brein’. Een neurodivergent brein. Hopelijk gaan we er in de toekomst naartoe dat medewerkers deze kracht – want dat is het – in kunnen gaan zetten. Dat vraagt wel om een transitie van werkgevers om passende oplossingen te bieden en deze medewerkers te laten floreren. Dat is een stukje pionieren met elkaar.”
Verschil met ‘allround’ bedrijfsarts
Voor sommige vraagstukken is diepgaandere expertise nodig dan die een ‘allround’ bedrijfsarts kan bieden , vindt In den Eng. “Hanneke (bedrijfsarts bij HumanCapitalCare) en Jorine (arbeidsdeskundige bij HumanCapitalCare) ervaren deze casuïstiek niet als lastig. Dat geldt denk ik echter niet voor elke bedrijfsarts, want in sommige branches komt het wellicht minder voor. Ik denk dat vraagstukken rondom neurodiversiteit in elke branche wel voorkomen, maar soms nog verborgen zit. Men ziet een neurodivergent brein dan als stoornis en dan is het een taboe dat te bespreken. Bij ons mag neurodiversiteit er zijn. Iedereen mag zijn wie hij of zij is en we proberen onze medewerkers daarmee te helpen.”
Samenwerking met HumanCapitalCare
Ordina werkt samen met Hanneke Kerkhof (bedrijfsarts) en Jorine Schoenmaker (arbeidsdeskundige) van HumanCapitalCare, vooral vanwege hun expertise in neurodiversiteit.
“Het is fijn om met Hanneke en Jorine te werken die zoveel verstand van zaken hebben en weten wat de behoeften zijn op de arbeidsdeskundige aspecten van het werk. Ze geven invulling en advies wanneer bepaalde aspecten van het werk in disbalans raken. Naast de expertise vind ik hun passie en drive over dit onderwerp mooi om te zien.”
In den Eng is sinds begin dit jaar werkzaam bij Ordina. “Toen ik hoorde dat dit een belangrijk thema was voor Ordina, vond ik dat heel logisch. De eerste stappen zijn gezet dankzij de kennis en kunde van HumanCapitalCare.”
Lees meer over hoe de experts van HumanCapitalCare hun expertise kunnen inzetten en wat dit naar verwachting voor jou bedrijf kan opleveren.