'Kijk naar de individuele behoeftes en talenten'

20 January 2025
Niet elke medewerker is hetzelfde en iedereen heeft verschillende behoeften om te floreren in de werkomgeving. Met het thema ‘Het nieuwe normaal’ organiseerde de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van de Tilburg University (o.a. in samenwerking met HumanTotalCare) op donderdag 16 januari een symposium over neurodiversiteit.
Symposium_header

Bedrijfsarts Hanneke Kerkhof en arbeidsdeskundige Jorine Schoenmaker - experts binnen dit vakgebied - namen tijdens het symposium deel aan de paneldiscussie. Het onderwerp van die discussie: 'hoe kunnen we neurodivergente mensen beter tot hun recht komen in de werkomgeving?'

"In het nieuwe normaal maakt het niet uit wat iemands achtergrond, ziekte of breinvariatie (zoals bijvoorbeeld autisme, dyslexie, adhd of hoogbegaafdheid) is", legt Kerkhof uit. "Voor iedereen geldt dat het van belang is om te kijken naar iemands kwaliteiten en kracht. Van daaruit kijk je welke taken passend zijn of passend gemaakt kunnen worden en in welke werkomstandigheden iemand goed tot diens recht komt."

Belang van dit onderwerp

Waarom vindt zij dit onderwerp juist belangrijk om vanuit HumanCapitalCare over te spreken? "Als arbodienst geven wij advies aan organisaties hoe ze tot een veilige, gezonde werkomgeving kunnen komen. Een omgeving waarin alle medewerkers kunnen floreren en zich gezond & gemotiveerd voelen. We zien als arbodienst de gevolgen als er geen inclusieve werkomgeving is terug in het verzuim."

"Op dit moment zijn er nog te veel mensen met een neurodivergent brein die onder hun capaciteit/mogelijkheden werken, in het verzuim terecht komen of organisaties verlaten doordat de werkinhoud, -omgeving of -omstandigheden onvoldoende passend zijn", vervolgt ze. "Dat is een gemis voor het welzijn van mensen met een neurodivergent brein, voor de innovatiekracht en productiviteit van organisaties en dus een gemis voor de B.V. Nederland. Wij zijn er in mijn ogen als arbodienst om organisaties en medewerkers te adviseren hoe dit beter kan."

Uitgaan van kwaliteiten en kracht

“Het was een middag vol energie, eigenheid en discussie”, kijkt ze terug op het symposium. “Elke keer kwam terug dat als we meer uitgaan van iemands kwaliteiten en kracht, dat tot minder verzuim, meer werkmotivatie, welzijn en beter werkende teams leidt dan wanneer vooral gekeken wordt naar waar de beperkingen zitten en wat voor (medisch) label/diagnose er aan vast zit. Hierbij werd er ook gezegd: ‘woorden doen er toe’. Het maakt dus uit hoe we met elkaar praten en welke woorden we eraan geven. Autisme, ADHD, hoogbegaafdheid werden vaak genoemd tijdens het symposium. Het zou voor de werkgever niet uit moeten maken of iemand nu autisme of ADHD heeft of dat er sprake is van hoogbegaafdheid. Als er maar gekeken wordt waar is iemand goed in? Wat heeft iemand nodig? En hoe kan dat gefaciliteerd worden? Verschillen omarmen kan heel krachtig zijn. Tegelijkertijd liggen er nog uitdagingen want de medewerker zelf moet dan dus ook goed aan kunnen geven waar diens kracht ligt en wat er nodig is. En de leidinggevende moet de vaardigheden hebben om dat op de juiste manier uit te vragen, te beluisteren en daar actie op te ondernemen. Dat lukt nog niet altijd even goed.”

Kleine aanpassingen zijn voldoende

Schoenmaker kijkt ook met een goed gevoel terug op de paneldiscussie in Tilburg. “Door echt naar elkaar te luisteren zijn soms kleine aanpassingen al voldoende om op een prettige, gezonde en duurzame wijze het werk vol te houden. Precies dat is waar ik al arbeidsdeskundige voor sta. Denken in mogelijkheden en zoeken naar manieren hoe een ieder kan zijn wie die is.”

“Voor mij werd vooral duidelijk dat er nog heel veel kansen liggen om te benutten”, vult Kerkhof aan. “Door goed naar elkaar te luisteren, zonder oordeel, door te vragen wat iemand nu precies bedoeld kan werk vaak zo ingericht worden dat het aansluit bij de kwaliteiten van iemand. Ook de werkomstandigheden kunnen dan beter op maat afgestemd worden. Coaching voor zowel de leidinggevende als medewerker kan helpend zijn hierbij.”

'Autisme Werkt'

In Nederland heeft het merendeel van de 200.000 mensen met autisme in Nederland moeite met het vinden of behouden van werk. Het onderzoek ‘Autisme Werkt’ wil dat doorbreken door ondersteuning voor mensen met autisme en hun (potentiële) werkgevers te bevorderen. Zodat ook zij gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen. HumanTotalCare is praktijkpartner van 'Autisme Werkt' en samen met alle betrokken kernpartners gaven we het startsein voor het onderzoek.

Meer informatie over dit onderzoek vind je op onze website. Wil je op de hoogte blijven van bijeenkomsten, het leernetwerk en onderzoeksresultaten rondom autisme en werk? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via info@autismenetwerkt.nl 

Tweedelijns advies

De expertise op het gebied van o.a. neurodivergente medewerkers, hebben wij omgezet in dienstverlening: tweedelijns advies.

Wil je meer weten over deze dienstverlening? Neem dan contact op met jouw contactpersoon binnen HumanCapitalCare.