Tweedelijns advies psychiatrie / neurodiversiteit
Gezonde en veilige werkomgeving
Steeds meer organisaties hebben een divers medewerkersbestand waarin verschillende identiteitskenmerken en achtergronden aanwezig zijn. En steeds meer organisaties vinden het belangrijk om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden waarin álle medewerkers floreren. Anderen zien dat inclusief werkgeverschap noodzakelijk wordt vanuit wetgeving (CSRD). Voor alle werkgevers geldt dat in deze krappe arbeidsmarkt elk talent waardevol is.
Aandachtsgebied neurodiversiteit
Neurodiversiteit behelst de variatie in neurologische ‘bedrading’ van mensen, wat leidt tot verschillen in manieren van denken, communiceren en prikkels verwerken. Veel van wat afwijkt van de gangbare norm (neurodivergent) wordt hierbij van een label voorzien. Denk aan autisme, AD(H)D of bipolariteit, maar ook hoogbegaafdheid. Waarom? Omdat wat afwijkt van de gangbare norm vaker problemen oplevert. Maar het brengt juist ook specifieke kwaliteiten. De inschatting is dat zo’n 15% à 20% van alle mensen een neurodivergent brein heeft.
Verdergaande expertise
Voor sommige vraagstukken is meer specialistische expertise nodig dan de ‘allround’ bedrijfsarts kan bieden. Wij hebben professionals met de combinatie-deskundigheid bedrijfsgeneeskunde en psychiatrie/neurodiversiteit.
Wat kunnen wij u bieden?
- Een zorgvuldige analyse en advies met betrekking tot het duurzaam inzetbaar krijgen/houden van medewerkers.
- Gesprekken tussen onze professionals met leidinggevende, medewerker, verwijzend bedrijfsarts en - indien van toepassing - een zorgverlener.
- Adviezen voor werkgever, hun medewerker en verwijzend (bedrijfs-)arts.
Wat levert het naar verwachting op?
Dit multidisciplinaire onderzoek en advies zal worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijfsarts en arbeidsdeskundige met als doelstellingen:
- Kortere doorlooptijd in verzuim/snellere re-integratie.
- Snelle duidelijkheid over duurzame inzetbaarheid in werk.
- Gebruik makend van het netwerk van de gespecialiseerde bedrijfsarts en arbeidsdeskundige: advies over gespecialiseerde begeleiding/behandeling.
- Verhoogde tevredenheid medewerker en werkgever.
Wanneer zetten we een tweedelijns advies in?
- Als er (mogelijk) sprake is van neurodivergent brein en u wilt onderzoeken of dat van invloed is op het functioneren.
- Als er behoefte is aan gericht advies om te komen tot een vervolgstap in verbetering van functioneren, voorkomen van uitval of verloop.
- Als onduidelijk is waarom de medewerker stagneert en er evidente twijfels zijn of werk momenteel voldoende passend is.
- Als het onvoldoende inzichtelijk is wat de medewerker nodig heeft om een volgende stap te kunnen maken in functioneren, waarbij zowel medische als werkfactoren een rol spelen.
- Als u beperkingen om wilt zetten naar mogelijkheden. Als u kwetsbaarheden om wilt zetten naar talent benutten.