Stress en preventie_header.jpg

(H)erken de millennial

Volgens onderzoek van EenVandaag ervaart 60 procent van de millennials veel stress. Bij de jongste millennials loopt dit zelfs op tot 76 procent. Velen kampen met burn-out klachten. Maar wie zijn nu precies de millennials? Wat verwachten ze van hun werk en van hun werkgever? En hoe houd je deze groep gezond, gemotiveerd en competent aan het werk?

Millennials_visual.jpg

Wat kenmerkt  de millennial?

Millennials zijn opgevoed met het idee dat alles mogelijk is en voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun eigen succes en geluk. Ze zijn individualistisch, hebben het idee dat de samenleving maakbaar is en hebben hoge verwachtingen van het leven. Ze streven naar het hoogst haalbare, waardoor faalangst op de loer ligt. Ze kunnen minder goed omgaan met tegenslag. De helft van de millennials (50%) verwacht in hun carrière op te klimmen tot de hoogste posities van hun sector. Maar liefst een meerderheid (58%) verwacht minimaal bovenmodaal te gaan verdienen.

Kansen...

Millennials hebben een organisatie veel te bieden: ze zijn goed geschoold en kunnen makkelijk inspelen op snelle ontwikkelingen. Ook zijn ze zelfstandig, perfectionistisch en ambitieus wat hun prestaties ten goede komt. Al die mooie eigenschappen kunnen de millennial én de organisatie veel voordelen bieden. Ze streven immers naar het hoogst haalbare.

... en valkuilen

Maar het kan ook een valkuil vormen: de eigen hoge eisen leveren veel druk op. En het idee van de maakbare samenleving kan millennials faalangstig maken. Deze valkuilen zorgen voor bovengemiddeld veel stressklachten en potentieel verzuim. De wat jongere millenial heeft daarbovenop veel onzekerheden het hoofd te bieden. Denk aan krapte op de woningmarkt en werken in het post-corona-tijdperk.

Waar heeft de millennial behoefte aan?

De millennial als werknemer is op zoek naar carrièremogelijkheden maar verwacht niet 40 jaar voor dezelfde werkgever te werken. Hij of zij kijkt vooral welke functie goed is voor de eigen carrièreontwikkeling. Bovendien willen millennials betekenis geven, het is een van hun belangrijkste drijfveren. Deze leeftijdsgroep heeft behoefte aan herhaalde evaluatiemomenten: ze willen weten waar ze staan en zoeken bevestiging. Daarnaast speelt autonomie een grote rol en varen zij wel bij een psychisch veilige werkomgeving waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen. De bedrijfscultuur en de manier van leidinggeven spelen hierin een voorname rol.
Daar liggen voor organisaties dan ook de meeste kansen om millennials optimaal te laten presteren.

 

We vertellen graag meer

Graag vertellen we meer over hoe je als bedrijf millennialproof kunt worden. Denk bijvoorbeeld aan een Organisatiescan of het versterken van motiverend leiderschap. Lees hierover meer in het artikel ‘Hoe wordt uw organisatie millennialproof?’.

contacts
Het beste uit mensen halen betekent meer.
Wij staan voor je klaar.