PMO & PAGO: de verschillen

08 april 2025
Een PMO en een PAGO zijn beide medische onderzoeken gericht op medewerkers. Beide onderzoeken dragen bij aan het bevorderen van een gezonde en veilige werkomgeving en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar wat zijn nu exact de verschillen tussen deze onderzoeken?
pmo 2 header

Het belangrijkste verschil is dat een PAGO wettelijk verplicht is en zich specifiek richt op werkgerelateerde gezondheidsrisico's, terwijl een PMO een breder perspectief biedt door ook algemene gezondheidsaspecten en leefstijl mee te nemen.

Hieronder een uitsplitsing in de exacte verschillen tussen beide.

1. Inhoud en doelstelling

PAGO: het primaire doel is het voorkomen van gezondheidsschade en het tijdig signaleren van gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit het werk. 

Met het PAGO wordt gekeken of:

  • bepaalde arbeidsrisico’s een nadelig effect hebben op de gezondheid;
  • de maatregelen die zijn genomen om die risico’s te beheersen nog wel effectief zijn;
  • de werkgever de RI&E en/of de maatregelen in het plan van aanpak moet aanpassen

PMO: kijkt verder dan alleen de gezondheidsrisico’s door werk. Het brengt naast de fysieke gezondheid en het mentale welzijn van medewerkers de leefgewoonten in kaart en onderzoekt of zij ‘fit for the job’ zijn; doen zij wat bij hen past? Hoe blijven zij inzetbaar? Het is een meetmoment dat werkgevers en hun medewerkers inzicht geeft in de huidige inzetbaarheid en identificeert beïnvloedbare risicofactoren voor de toekomstige gezondheid van medewerkers.

Bij HumanCapitalCare geloven we in een integrale aanpak voor vitaliteit en gezondheid en daarom staat een PMO nooit op zichzelf: het is onderdeel van een vitaliteitsprogramma.

2. Verplichting voor de werkgever

PAGO: volgens de Arbowet is elke werkgever verplicht om periodiek een PAGO aan te bieden aan zijn medewerkers. 

PMO: het aanbieden van een PMO is niet wettelijk verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Het PMO kan bijdragen aan een preventief gezondheidsbeleid en helpt bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Werkgevers zijn dus verplicht om een PAGO aan te bieden, maar kunnen dit combineren met een PMO. Lees hier het artikel waarom het voor werkgevers een waardevolle investering is om een PMO aan te bieden aan hun medewerkers

3. Betrokkenheid en uitvoering

PAGO: wordt doorgaans uitgevoerd door een bedrijfsarts en is gericht op het beoordelen van de impact van specifieke arbeidsrisico's op de gezondheid van de medewerker.  

PMO: naast de bedrijfsarts zijn vaak ook de werkgever en de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) betrokken bij het opstellen van het onderzoek. Samen bepalen zij de inhoud en, aan de hand van de resultaten op groepsniveau, de te nemen acties binnen de organisatie.

Interesse of vragen?

Wilt u werken aan de gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid van uw medewerkers? Of heeft u vragen over het PMO? Wij helpen u graag. Neem contact op met uw vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare en ontdek wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.