Snelle afname griep laat verzuim in maart verder dalen
Griepgolf eindigde in maart
Een daling van het verzuim is normaal voor deze periode van het jaar. “In de wintermaanden zorgt de griep ervoor dat meer medewerkers ziek worden”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Zoals vaak lag de piek van de griepgolf in januari. Hierna nam het aantal verzuimmeldingen door griep sneller af dan vorig jaar. Eind maart speelde de griep daardoor geen bijzondere rol meer als oorzaak van verzuim.”
Eerste kwartaal: vergelijkbaar met 2023
De arbodienstverleners zien dat het gemiddelde verzuimpercentage in het eerste kwartaal van dit jaar op een vergelijkbaar niveau ligt als het verzuim in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het gemiddelde verzuimpercentage was 5,1% in 2024 in vergelijking met 5,0% in 2023.
Van januari tot en met maart waren er gemiddeld 72 ziekmeldingen per 1.000 medewerkers per maand. Het hoogtepunt lag in de maand januari. Door de griep waren er toen 85 ziekmeldingen per 1.000 medewerkers.
In de meeste sectoren bleef het verzuim dus op hetzelfde niveau als de eerste drie maanden van het jaar ervóór. Zoals altijd zijn er wel verschillen zichtbaar tussen sectoren in het verloop van verzuim, bijvoorbeeld in de bouw (2024: 5,1%; 2023: 4,9%) en de groot- en detailhandel (2024: 4,8%; 2023: 4,6%).
Stimuleer vakantie
Data van voorgaande jaren laten zien dat het verzuim in het tweede kwartaal daalt. Vorig jaar was het gemiddelde verzuimpercentage in deze periode 4,3%. Voor werkgevers is het – afhankelijk van de sector – een goed moment om achterstanden in te halen. Tegelijkertijd zien we ook werkgevers die medewerkers stimuleren in deze periode vakantie te nemen. “Regelmatig vakantiedagen opnemen geeft medewerkers de kans zich op te laden, waardoor ze beter om kunnen gaan met stress en werkdruk”, zegt Jurriaan Penders. “Tijd nemen voor herstel is heel belangrijk. Dat vergroot de belastbaarheid en kan verzuim op termijn helpen voorkomen of beperken.”