Digitaal Voorspellende Vragenlijst (DVV)
Waar de Wvp voorschrijft dat er in week 6 een probleemanalyse volgt, hanteert HumanCapitalCare een meer activerende verzuimbegeleiding. Dat gebeurt door middel van de Digitaal Voorspellende Vragenlijst (DVV). Een verzuimende medewerker krijgt al op dag 3 een vragenlijst toegestuurd waarmee inzicht wordt verkregen in de persoonlijke situatie.
Sneller contact
Henriëtte Peters is arboverpleegkundige bij HumanCapitalCare en maakt bij klanten veelvuldig gebruik van de DVV. Het grote voordeel van de DVV vindt ze het snelle inzicht in de situatie van de verzuimende medewerker. “Het verzuimproces gaat hiermee sneller en adequater van start. Binnen de eerste 6 weken zijn er veel beïnvloedingsmogelijkheden. Zowel qua acties, maar ook in de mindset van een medewerker. Wanneer je een verzuimende medewerker pas na zes weken in beweging krijgt, ben je zes weken te laat.”
Maatwerk & juiste interventies
Waar een verzuimende medewerker standaard op spreekuur komt bij een bedrijfsarts, zorgt tijdig inzicht ervoor dat er meer maatwerk geleverd kan worden. “Omdat je sneller inzicht krijgt in de reden van verzuim en meespelende factoren, kun je adequate acties inzetten om medewerkers op punten te ondersteunen waar het echt om draait”, legt Peters uit.
“Op die manier kom je direct bij de juiste professional uit”, vervolgt ze. “Uit de vragenlijst kan namelijk blijken dat het probleem niet-medisch van aard is. Soms lijken buikklachten leidend voor een medewerker, maar blijken er onderliggende oorzaken te zijn. Denk aan een werkconflict. Dan kan ik als taakgedelegeerde doorverwijzen naar een andere professional. Mijn ervaring is daarnaast dat medewerkers het waarderen als ze op een spreekuur komen naar aanleiding van een door hen ingevulde vragenlijst.”
Voorspellend karakter
Door middel van de ingevulde vragenlijsten worden steeds meer data verzameld. Daarmee kan HumanCapitalCare verwacht langdurig verzuim in de toekomst nog beter voorspellen. Dit helpt werkgevers beter grip te krijgen op verzuim. Toch benadrukt Peters dat meer variabelen belangrijk zijn om goed grip op verzuim te krijgen. “Het contact en de manier van samenwerken met een leidinggevende zijn zeer belangrijk. En daarnaast is bepaald verzuim niet altijd beïnvloedbaar. Los van die factoren is de DVV een zeer bruikbaar instrument om de kans op langdurig verzuim te verkleinen, omdat je sneller met elkaar aan de slag gaat.”