'Autisme aan het werk'
Vertrouwen is een belangrijke bouwsteen
In de ‘Week van Autisme’ organiseerde HumanCapitalCare een webinar over dit onderwerp. Ruim 500 HR professionals volgden het webinar. Host was Jorine Schoenmaker, arbeidsdeskundige van HumanCapitalCare. Gasten waren Ramon Louwes, medewerker bij ArboNed (Ramon heeft autisme) en Jack Gulden, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare.
Op de foto vlnr: Jorine Schoenmaker, Ramon Louwes, Jack Gulden
Jorine Schoenmaker benadrukte dat autisme heel breed is, waardoor het gevaar van generaliseren op de loer ligt. Daarom spreekt men liever van ‘Autisme Spectrum Stoornis’(ASS). Autisme is er namelijk in allerlei vormen en gradaties; lang niet iedereen is een ‘Rainman’ met exceptionele gaven. Expert Jack Gulden gaf een beknopte theoretische beschouwing, waarin hij de ‘Theory of Mind’ toelicht. Het gaat hierin onder andere over het ontbreken van empathisch of reflectief vermogen, waardoor mensen met autisme moeten leren om emoties bij anderen én bij zichzelf te herkennen en erkennen.
Daarna spitste het webinar zich toe op autisme op het werk. Kijkers werden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen met autisme (vaak) afspraken niet nakomen of planningen niet halen. Gulden: ”Niet omdat men laks is of vergeetachtig, maar omdat men rechtlijnig is (‘Ik kom pas als het af is’) of zich over-verantwoordelijk voelt. De focus is dan op het completeren van de opdracht, méér dan het halen van de planning. Dit zorgt bij scholieren met autisme vaak voor doublures en bij werkenden voor conflicten met hun leidinggevenden, waardoor men vaak gaat jobhoppen”. Een ander kenmerk is dat mensen met autisme geneigd zijn vast te lopen in details, het lastig vinden om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Ook vindt men het vaak moeilijk om te bepalen wélke hulp in te schakelen. Psycho-educatie helpt in veel gevallen.
Veel vragen die tijdens het webinar binnenkwamen bleven door tijdgebrek onbeantwoord. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je gerubriceerd en beantwoord. Je ziet ze hieronder:
Een medewerker heeft de diagnose niet op het voorhoofd staan. Hoe kan je rekening houden met iemand als het niet bekend is?
Zoals ook aangegeven tijdens het webinar is het ons advies om, bij vermoedens van autisme, in gesprek te gaan met de medewerker. Hierbij is het belangrijk dat het doel van dat gesprek niet moet zijn om een diagnose te stellen, of dat iemand gedwongen wordt om zijn diagnose/label te delen. Het label is niet altijd nodig om met elkaar in een veilige setting te verkennen wat de desbetreffende medewerker nodig heeft om op een prettige en gezonde manier te werken.
Is er de mogelijkheid om binnen HumanCapitalCare diagnostiek te verrichten gericht op neurodiversiteit?
Nee, deze mogelijkheid hebben wij niet.
Is het in jullie optiek noodzakelijk dat een coachtraject, van bijvoorbeeld Autismepunt, alleen ingeschakeld kan worden met tussenkomst van de bedrijfsarts?
Indien werkgever en medewerker hierover in alle openheid met elkaar kunnen spreken is dat zeker niet noodzakelijk. Uiteraard kan de bedrijfsarts wel meedenken, maar dat is dus niet noodzakelijk.
Stel een organisatie heeft een bepaalde werkwijze, alleen blijkt die niet te passen bij een medewerker met (een vorm van) autisme. Deze medewerker zit vervolgens regelmatig in het verzuim, hoe moeten we daarmee omgaan?
In dit geval adviseren wij de inzet van een arbeidsdeskundige, gezamenlijk kan er gekeken worden of het mogelijk is om het werk passend te maken zonder de algemene werkwijze binnen de organisatie aan te tasten.
Vallen mensen met autisme in een blauw kleurprofiel (denk aan bijvoorbeeld DISC, Lumina, etc.)?
Nee, medewerkers met autisme vallen niet automatisch in een blauw kleurprofiel. Mensen met autisme kunnen ook heel goed in een ander kleurprofiel passen.
Is moeite met menselijke interactie een bekend kenmerk?
Ja, dit kan zeker een kenmerk zijn. Bij alle kenmerken geldt echter dat dit voor iedereen anders is en dus niet gezegd kan worden dat iedereen met autisme moeite heeft met menselijke interactie.
Moet ik extra aandacht besteden aan mijn medewerker met autisme op het moment dat zij zwanger is?
In het algemeen kan het helpend zijn om bij zwangerschap een preventief consult bij de bedrijfsarts in te plannen. De betreffende medewerker kan in dat geval met de bedrijfsarts kijken wat er nodig is om een prettige en gezonde manier te blijven werken gedurende de zwangerschap.
Kan de inzet van een jobcoach helpend zijn?
Zeker, in onze ervaring kan een jobcoach heel goed een ‘tolk’ zijn voor een medewerker. Bijvoorbeeld om hem bij te staan, uitleg te geven over wat nodig is om op een prettige en gezonde manier het werk uit te voeren. Hierbij is het goed om te weten dat het UWV mogelijk de kosten voor een jobcoach vergoedt. Hiervoor is het niet strikt noodzakelijk dat een medewerker al een uitkering heeft. Voor alle voorwaarden verwijzen wij naar de website van het UWV.
Meer weten?
Wil jij meer weten over neurodivergentie in het algemeen of autisme op het werk in het bijzonder? Mail dan naar: diversiteit@humancapitalcare.nl Wij nemen dan zsm contact met je op.
Websites met aanvullende informatie over autisme: