Inzicht in verzuim. Dat betekent meer.
Gemiddeld verzuim in mei daalt naar niveau van voor corona
Voorkomen coronabesmetting essentieel voor continuïteit bedrijven
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland daalde in mei 2022 verder naar 4,3% (ten opzichte van 4,8% in april 2022). Afgelopen maand was het verzuim daarmee weer nagenoeg terug op het niveau van voor corona: namelijk 4,2% in mei 2019. Dat blijkt uit onze cijfers. Begin juni nam het aantal coronabesmettingen echter weer toe. Daarom waarschuwen we bedrijven alert te blijven op het voorkomen van besmetting op de werkvloer.
Vrijwel alle sectoren weer terug op ‘oude’ niveau
Na een maandenlange stijging van het verzuim zagen HumanCapitalCare en ArboNed in april het eerste kantelpunt. Bij grote bedrijven daalde het gemiddelde verzuim in mei naar 4,8% en in het mkb, bedrijven met minder dan 200 werknemers, naar 3,9%. “Die daling zette landelijk in alle sectoren door naar een gemiddeld verzuimpercentage zoals we dat voor corona zagen”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. Uitzonderingen daarop zijn de gezondheidszorg en industrie. Ondanks flinke dalingen bleef het gemiddelde verzuim in de gezondheidszorg (5,8% ten opzichte van 5,4% in mei 2019) en industrie (4,9% ten opzichte van 4,5% in mei 2019) hoger dan voor corona.
Aantal coronabesmettingen stijgt weer
Het RIVM meldt dat het aantal coronabesmettingen sinds begin juni weer toeneemt. Penders: “Na een eerste analyse zien we dat ook terug in onze verzuimcijfers. In de eerste week van juni meldden zich alweer meer mensen ziek door corona. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden elke keer anders. Zo gelden er op dit moment andere regels dan eerder dit jaar. Bovendien is het verzuim in de zomer-/vakantieperiode doorgaans lager. Deze omstandigheden kunnen een stijging van het verzuim mogelijk remmen.”
Voorkom besmetting en overbelasting
De krapte op de arbeidsmarkt en vakantieperiode zorgen bij veel bedrijven voor uitdagingen in de bezetting. “Nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt, neemt ook de kans op meer verzuim en besmetting via de werkvloer toe”, vervolgt Penders. “Daarom blijft het belangrijk om besmetting via de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door aandacht te houden voor de hygiënemaatregelen en de mogelijkheden en voordelen van thuiswerken – voor wie dat mogelijk is – te benutten. Om uitval door mentale en fysieke overbelasting tegen te gaan, adviseren we kritisch te blijven kijken naar prioriteiten in het werk.”